Alle wegen leiden naar… Elboka

Wanneer je in ons land wegenwerken voorbijrijdt, is de kans groot dat je er materiaal uit het park van Elboka kan spotten. Het bedrijf uit Kasterlee verhuurt immers kranen en machines aan de grootste Belgische wegenbouwers, en dat met of zonder machinist, en verdeelt machines van Takeuchi. Daarnaast heeft het ook een vrachtwagenpark voor het vervoer van die machines, en voor wegen- en grondverzetwerken. Voor dat wagenpark doet Elboka een beroep op Scania, met onder andere een aantal Scania XT’s.

“We werken al sinds 1987 met Scania samen voor onze vrachtwagens. Vanaf dag één zijn we bijzonder tevreden over de samenwerking en de voertuigen, dus blijven we trouw aan het merk,” zegt Ronny Boonen, die als tweede generatie sinds 1998 samen met Luc Van Ende aan het roer staat van het familiebedrijf. Terwijl Elboka vandaag beschikt over een wagenpark van 9 vrachtwagens, startte stichter Karel Boonen (de vader van Ronny) midden vorige eeuw bijzonder eenvoudig, om vandaag uit te groeien tot een bedrijf met niet minder dan 50 werknemers!

“Elboka werd opgericht in 1978, maar daarvoor werkte mijn vader al 20 jaar onder eigen naam. Hij is letterlijk met niets gestart, behalve zijn eigen handen en een schop. Daarna kwam er een paard om gekapte bomen uit de bossen te halen, gevolgd door een tractor en daarna landbouwmachines, om in de jaren ’60 zijn eerste graafmachine te kopen. Die constante groei en onze reputatie hebben we te danken aan het feit dat we altijd klaarstaan voor onze klanten, zelfs ’s nachts of tijdens het weekend,” schetst Ronny Boonen de evolutie van het bedrijf.

Service van hoog niveau

Vandaag bestaat het verhuurpark van Elboka uit niet minder dan 90 werf- en grondverzetmachines voor de wegenbouw. Die machines biedt het bedrijf in alle maten en gewichten, van een kleine 1-ton minigraver tot zware 50 ton werfgraafmachines. Ze worden verhuurd aan alle grote namen in de Belgische wegenbouw: Besix, Colas, Willemen, Viabuild, … om er maar enkele te noemen. Elboka heeft ook een aantal zeer ervaren machinisten in dienst die klanten flexibel mee kunnen inschakelen in hun eigen team of die zelfstandig opdrachten kunnen uitvoeren.

Boonen heeft, gezien de lange traditie van Elboka, een mooi zicht op de evolutie die de sector doormaakte: “Vooral de laatste 10 jaar ligt de focus steeds meer op technologie en service van hoog niveau, net als bij de vrachtwagens. Terwijl bedrijven vroeger bij wijze van spreken blij waren dat ze een werfmachine konden krijgen, zorgen de hoge standaarden in de wegenbouw er vandaag de dag voor dat de vraag naar machines bijzonder specifiek is, en dat al het materiaal steeds in optimale staat moet zijn om het welslagen van het project te garanderen. Vandaar dat we over een uitgebreid machinepark beschikken dat dankzij onze eigen technische dienst tot in de puntjes verzorgd is, en voorzien is van technologieën zoals tiltrotators en gps-gestuurde functies. Onze twee voltijdse dispatchers zorgen daarbij dat alles perfect ingepland wordt.”

Onder de indruk van de Scania XT

Van de 9 vrachtwagens in het wagenpark van Elboka zijn de 3 meest recente van het type XT, waarover Boonen bijzonder lovend is: “Toen de nieuwe Scania XT gelanceerd werd, ben ik hem in Zweden gaan testen. Ik was bijzonder onder de indruk. Hij is robuust, kwalitatief afgewerkt en de versnellingsbak is uitzonderlijk goed. Het is een gerobotiseerde versnellingsbak, maar hij biedt toch nog een koppelingspedaal dat je kan gebruiken in situaties waarbij precisie van cruciaal belang is, wat wel eens het geval is op werven. Daarnaast is het verbruik van de Scania XT ook beduidend lager dan bij de concurrentie.”

De Scania XT’s worden ingezet voor grondverzetwerken die uitgevoerd worden in opdracht van klanten. En die opdrachten zijn bijzonder divers. “Dat gaat van afvoer van puin van wegenwerken tot speciale projecten zoals bijvoorbeeld de aanleg van het golfterrein in Barvaux of de bouw destijds van Disneyland Parijs waaraan we meegewerkt hebben. Maar het meest markante verhaal is ongetwijfeld de aanleg van de tuin van de Franse residentie van modeontwerper Valentino, waarbij wij instonden voor de grondwerken. Wekenlang zijn we er bezig geweest om de grond perfect voor te bereiden voor de aanleg. Ik ben beter op de hoogte over machines en grondwerken dan van haute couture, maar dat zijn toch dingen die bijblijven,” lacht Ronny Boonen.

  • Elboka 12102021
  • Elboka 12102021b